Composiet

Composiet en composietproducten zijn al ruim 40 jaar de specialiteit van Schaap Composites. Als specialist op het gebied van vezelversterkende kunststof (composiet) kunnen wij verschillende composietproducten voor u ontwikkelen en vervaardigen.

Bij het werken met composiet worden door Schaap Composites de modernste technieken en meest recente productiemethodes toegepast. Onze ligging aan het water en ruime faciliteiten maken het mogelijk om omvangrijke composietproducten te vervaardigen. Handlay-up, vacuüminjectie of prepregtechnologie: Schaap Composites heeft alles in huis voor oplossingen met composiet!

Wat is composiet en wat zijn de voordelen van composiet?

Schaap Composites wil u graag uitleggen wat composiet is en wat de voordelen van composiet zijn.
Composiet is een materiaal dat bestaat uit meerdere componenten die zijn samengevoegd. Een belangrijk bestandsdeel van het composiet is de hars. Deze hars wordt ook wel de matrix genoemd en is meestal een kunststof. Naast de matrix bestaat composiet uit versterkingsmateriaal. De hars zorgt voor de vormgeving van het composiet en zorgt er daarnaast voor dat het versterkingsmateriaal bij elkaar wordt gehouden. De hars is een binder die ook voor het overbrengen van schuifspanningen en drukkrachten een belangrijk onderdeel van het composiet is. Het versterkingsmateriaal van het composiet bestaat uit weefsels en/ of vezels. Deze wapening zorgt voor een stevige structuur waardoor het composiet daadwerkelijk sterk is. Dit komt doordat de vezels er voor zorgen dat de trekkrachten worden overgebracht. Naast het versterkingsmateriaal en de hars bestaat een composiet uit vulmiddelen.
Schaap Composites werkt met geavanceerdere materialen, welke we samenvatten onder de term ‘vezelversterkte kunststoffen’.

Voordelen van composiet

Composiet heeft veel voordelen ten opzichte van andere materialen zoals metaal, hout en steen. Een belangrijk voordeel van composiet is de vervormbaarheid van het materiaal. Hierdoor kunnen uiteenlopende vormen worden gefabriceerd. In vloeibare vorm is composiet bijna in elke gewenste vorm te brengen. Wanneer composiet eenmaal is uitgehard bevat het materiaal uitstekende eigenschappen. Door de juiste samenstelling tussen de matrix en het versterkingsmateriaal kan composiet zeer sterk worden en daarnaast toch een laag gewicht hebben. Daarnaast zijn de meeste composieten goed bestand tegen de uitwerking van chemicaliën. Veel chemicaliën zoals zuren kunnen goed worden opgeslagen in tanks die gemaakt zijn van composiet.

Ten opzichte van metaal heeft composiet niet alleen een voordeel met betrekking tot gewicht. Composieten kunnen niet roesten of oxideren. Dit zorgt er voor dat de toestand van composiet onder invloed van zuurstof gelijk blijft. Objecten die van composiet zijn gemaakt kunnen over het algemeen eenvoudig worden gerepareerd of vervangen.

Naast de vormvrijheid is ook de kleurvrijheid van composiet groot. Composieten kunnen bijna in elke gewenste kleur worden gebracht. Hierdoor kunnen composieten bijvoorbeeld worden gebruikt voor objecten die er aan de buitenkant aantrekkelijk moeten uitzien, een laag gewicht moeten hebben en toch sterk moeten zijn.

De ontwikkelingen staan niet stil, men blijft nieuwe nuttige toepassingen vinden. Wij ook. We lichten u graag voor waar wij mogelijkheden voor uw project zien.

Meer informatie over composiet van Schaap Composites

Wilt u meer informatie over composiet van Schaap Composites? U kunt ons telefonisch bereiken op: 06-22524127 of e-mailen op: info@schaapcomposites.nl